Hooggevoelig, angstig kind

Ik ben zelf hoog gevoelig of HSP, mijn kinderen zijn het ook.

Ik heb er mijn specialiteit van gemaakt toen ik kindercoach was.

 

 

Zintuigen zijn gevoeliger afgesteld.

Een hoog gevoelig kind heeft moeite om alle prikkels te verwerken. Ze kunnen in de war raken van de tegengestelde emoties die mensen uitzenden. Ze laten alles binnenkomen en kunnen er nog niet goed mee omgaan. Een Hsp’er hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Ook kan het emoties van anderen waarnemen.

Hsp’ers hebben veel meer spiegel neuronen. Dat zijn soort voelsprieten, antennes die ervoor zorgen dat je andere mensen als het ware kunt lezen.

 

Wil je een afspraak? Mail of bel T 0515 44 35 88

 

Wat een Hsp’er nodig heeft is zijn eigen energieveld leren kennen en beschermen. Zodat ze leren omgaan met wat er binnenkomt en teruggeven wat niet van hun is.

Ik geef je verschillende oefeningen en tips mee.

 

Hoog gevoeligheid en (faal) angst

Deze kinderen voelen direct wat anderen van ze verwachten en passen zich hierop aan. Perfectionisme, angst om fouten te maken, de lat hoog leggen, komt vaak voor. Dat verstikt ze, het is een zelfopgelegde druk die ze mogen leren afleggen.

 

HSP in de klas.

Als je alle prikkels om je heen waarneemt, dan is het heel moeilijk om je te concentreren. Ook is er vaak sprake van dyslexie bij Hsp’ers. Het zijn onze beelddenkers, het brein van een beelddenker werkt razendsnel. Een Hsp’er snapt niet dat de losse stapjes die aangeboden worden leiden tot het grote geheel. Hij heeft het grote geheel nodig om te losse stapjes te begrijpen.

Ook kunnen Hsp’ers moeilijk automatiseren, bijvoorbeeld tafels leren lukt niet.

Een Hsp’er is zomaar afgeleid omdat de film in zijn hoofd sneller gaat dan gesproken woorden.

 

XXL gevoelig.

Eten, kleding, nieuwe dingen, een Hsp’er heeft al zoveel moeite de dagelijkse gang van zaken, nieuwe dingen leren maakt het extra moeilijk. Het is geen onwil, het leven is al niet zo makkelijk voor een Hsp’er.

 

 

Hypnotherapie werkt voor hoog gevoelige, angstige kinderen.

Hypnose werkt beter dan medicatie bij kinderen. Wat heb je nodig? Daar zetten we op in tijdens de sessie. Wat wil jij leren?

 

Leren wat je voelt. Is dat van jou of van die ander?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet alles binnen laat komen?

Hoe voorkom je dat je de pijn van iemand anders overneemt?

Hoe ga je om met tegengestelde emoties: juf haar mond lacht, maar haar ogen niet.

Hoe kan jij jezelf beschermen?

Hoe overleef je school?

Hoe val je makkelijker in slaap.

 

Veel tools voor ouders.

Ik kan ouders heel veel handvatten en tips geven. Als ouders beter begrijpen wat hun kind meemaakt dan kunnen ze er ook beter op anticiperen. Daarom geef ik veel informatie mee.

 

Hoog gevoeligheid bij pubers.

Bij pubertijd horen nieuwe dingen. Omgaan met verandering is sowieso niet makkelijk maar in de pubertijd mag je vooral uitvinden. Wie je wilt zijn, wat je wilt doen, wat je wilt worden. Ondertussen verandert je lichaam, anderen reageren erop. Je ontwikkeld nieuwe gevoelens voor anderen! Het is nogal wat. Ook wordt het tijdens de pubertijd belangrijk om je aan te sluiten bij anderen. Erbij horen dus. Het kan je behoorlijk uit balans brengen!

 

Wat als je té veel prikkels moet verwerken?

Als je teveel voor je kiezen krijgt, raken als het ware de filters verstopt. Hoofdpijn, buikpijn, PDS of migraine komt voor. Kinderen zijn niet ziek maar geven wel een signaal.

Wat voor een HSP-kind belangrijk is, is balans. Als het op school moeilijk gaat, zorg er dan voor dat het thuis zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt. Zoek een hobby waarin je kind kan genieten van HSP.

 

 

Ik herken hoog gevoelige kinderen nu aan hun heldere ogen. Marijke

Voorbeelden van kinderen.

 

 

J.v.B 9 Jaar.

Ik stap elke morgen in mijn bubbel. Daar heb ik ook een klein leeuwtje in die me moed geeft op school. Ik heb er ook een eenhoorn in die me helpt en een vogeltje die me leert lieve woorden te zeggen als ik boos ben. Ik ben veel minder boos en niet meer zo moe.

 

Een hoog gevoelig meisje van 13, dat bijna dagelijks zware hoofdpijn had, is geholpen door haar aandacht te verleggen. Het lijntje met hoofd, hart en onderbuik goed aan te leggen, zodat informatie verwerkt wordt op verschillende niveaus. Ook heeft ze geleerd zich meer af te sluiten voor die enorme stroom aan prikkels, door de focus te richten. Alsof het een lichtbundel was. Daardoor kon ze zich beter concentreren.

Een jongen van 16 die zoveel moeite had met de indrukken op school dat hij niet meer naar school wilde. Hij ging wel, maar met zoveel stress dat hij soms thuis eerst overgaf. Dat gun je geen enkel kind. Zijn zelfvertrouwen heeft een grotere duidelijker stem gekregen en is een coach geworden. Hij luistert nu naar zijn zelfvertrouwen en voelt zich sterker.

 

Waar hij staat kan ook zij staan, lees het a.u.b. zoals het op jou van toepassing is.