Ons lichaam geeft ons signalen, een signaal is een teken dat er iets aan de hand is. Het symptoom van een ziekte, het ziektebeeld is eigenlijk het signaal van je lichaam. Als je leert goed te luisteren naar je lichaam dan kun je wellicht ziekte voorkomen of erger voorkomen.

We hebben dagelijks te maken met lichaamsbewustzijn of lichaamsintelligentie.

Je hoeft je spijsvertering niet aan te zetten na het eten, of je longen de opdracht te geven om te ademen. Ook is ons lichaam voortdurend cellen aan het verversen of herstellen. Terwijl jij je dingen doet wordt de huid vernieuwt, oude huidcellen sterven af, ook werkt dit zo met je organen, je brein.

Denk aan een bevalling, je hoeft niet tegen de baarmoeder te zeggen wat ze moet doen. Een baarmoeder weet dat ze bij de eerste fase van de geboorte gebruik moet maken van die circulaire spier om de baarmoeder te openen. Daarna gaat ze over tot de verticale spier die het kindje van bovenaf naar buiten masseert. De baarmoeder verkrampt en herstelt, in de tijd tussen weeën. Hoeveel zwangerschapscursussen je ook gaat doen, hier heb jij niets over te zeggen.
Je kunt het wel negatief beïnvloeden door je te verzetten, je kunt het positief beïnvloeden door te vertrouwen.

Het placebo-effect laat het zelfhelende vermogen van de mens zien.

In de groep die het placebo krijgt gebeuren wonderen. Maar dat werkt natuurlijk ook bij de groep die het medicijn krijgt. Interessant om te onderzoeken zou zijn hoe medicijnen werken bij mensen die er wel of niet in vertrouwen. Ook is er onderzoek gedaan naar virtuele operaties. Operaties die niet echt gebeuren maar die wel opmerkelijke resultaten boeken.

Ziekte en herstel hebben alles te maken met mindset.

Een positieve mindset een groot vertrouwen in herstel, in jezelf en het proces met liefde doormaken is herstel bevorderend. Maar dan moet je het wel 100% bewust en onbewust geloven, en dan is de hypnotherapie zo interessant. Met behulp van hypnotherapie kan jij je onbewuste ervan overtuigen dat jij gaat herstellen.

Luisteren naar de signalen.

Ben jij ziek maar heb je geen idee wat je lichaam je wil vertellen? Dan kun je ook de hypnotherapie inzetten. We kunnen de kerntransformatie gebruiken om te kijken waarom je ziek bent en wat je ziekte je wil vertellen. Ook kunnen we met de partstherapie je ziekte onderzoeken, waarom het gekomen is en wat het nodig heeft om te herstellen. Er zijn meerder mogelijkheden om met je ziekte in gesprek te gaan als het ware.

Herstellen door ontspanning en vertrouwen.

Herstellen gaat sneller en effectiever door ontspanning en vertrouwen. Als je stress hebt ben je aan het overleven, vluchten of vechten, dat is signaal. Je kunt dan niet herstellen, je immuunsysteem is niet actief.
Als je ontspannen bent dan kunnen cellen herstellen. Je kunt een hypnose sessie “Medische hypnose” kopen die je zo vaak je wilt kan inzetten. Neem de tijd voor herstel!

Het lichaam aanzetten tot herstel.

Het autonoom zenuwstelsel is heeft het verschil tussen realiteit en fictie niet in de gaten. Het kan immers voorkomen dat je een spannende film kijkt en dat je hartslag versnelt en het zweet je uitbreekt als het echt spannend wordt. Je bevindt je niet echt in een levensbedreigende situatie, maar toch kun je het je inleven. Het autonoom zenuwstelsel reageert, het staat blijkbaar open voor suggestie. Dat systeem kan een hypnotherapeut gebruiken om herstel van het lichaam te beïnvloeden.

Onderzoek wijst uit dat door hypnose de bloeddruk lager wordt, dat er meer balans komt tussen stress en relax, dat het immuunsysteem beïnvloed kan worden en ook bloedlichaampjes.

Bruce Lipton schrijft in zijn boek: de biologie van de overtuiging dat wij in staat zijn ons DNA te veranderen door onze overtuigingen. Overtuigingen zijn hartstochtelijke waarheden.
Joe Dispenza heeft een vuistdik boek geschreven over het Placebo-effect. Jij bent de placebo. De oneindige kracht van ons brein en ons lichaam.

Stress de ziekmaker van deze tijd.

Eigenlijk is het ook niet heel onlogisch natuurlijk. Kijk alleen al naar stress gerelateerde aandoeningen. Stress is van oorsprong een overlevingsmechaniek. We hebben de stressreactie nodig om te kunnen vechten vluchten of bevriezen. Onze ogen kunnen onder invloed van stresshormonen meer zien, bloed wordt uit onze buik onttrokken en naar armen en benen gestuurd om in actie te komen. Wordt ons immuunsysteem even plat gelegd.

In ons brein heeft het idee nog dat we moeten uitkijken voor beren of andere vijanden. Bij gevaar komt het lichaam direct in actie, je reageert op de situatie om te overleven. Na een tijdje moet je in veiligheid zijn gekomen en kan je weer ontspannen. De beer is weg en je zit weer in je veilige grot. Maar tegenwoordig ervaren mensen zoveel stress, dat ze nauwelijks nog kunnen ontspannen. Dan is het autonoom zenuwstelsel zo overprikkelt dat het constant aan het overleven is. Met alle gevolgen van dien.

Heb jij het idee dat je ziek wordt van stress, neem contact met me op voor sessies gericht op balans. Na stress weer ontspannen! Als je dat leert kan je heel goed omgaan met stress.

Factoren die meespelen bij ziekte en herstel.

Emoties heb je nodig om te weten of het goed gaat of niet. Ben je gelukkig dan voel jij je goed, je lichaamsprocessen verlopen goed en je voelt een positieve emotie. Je kunt aan iemand zien of hij gelukkig is.
Emoties heb je om je te uiten. Ben je boos en wil je gezond blijven, dan is het belangrijk om je boze emoties te uiten. Blijf je ermee rondlopen, dan kun je last van je maag krijgen, of andere klachten.
Ligt iets je zwaar op de maag, kun je moeilijk omgaan met wat je meemaakt dan is het niet vreemd dat je last krijgt van je spijsverteringsorganen. En zo zijn er veel meer logische verbanden tussen emoties en ziektes te leggen.

We hebben gedrag aangeleerd om ons staande te houden in deze maatschappij. Wij leren op school dat fouten maken niet goed is. Daar word je op afgerekend. Je wilt geen fouten maken. Terwijl je juist de meest mooie levenslessen leert van je fouten.
Stel je ouders hadden vaak ruzie en jij als kind voelde dat als pijnlijk en zelfs eng. Dan kan het zijn dat jij jezelf aanleert geen ruzie te maken. Hoe uit je dan je ongenoegen?

Het onderdrukken van emoties kan als kind goed voor je gewerkt hebben, maar als volwassene merk je dat het ten koste van jezelf gaat. Emoties onderdrukken kost heel veel energie en het ondermijnd je kracht. Hoezo kan jij niet omgaan met die emotie? Weet dat een heftige emotie nooit langer duurt dan een paar minuten, daarna gaat je brein direct oplossingen bedenken. Jij mag vertrouwen op jezelf en als je dat niet kunt dan is het tijd om te werken aan je zelfvertrouwen.

Hypnotherapie kan je helpen anders om te gaan met emoties.

Gelukkig kan hypnotherapie je helpen beter om te gaan met emoties. Je kunt het aangeleerde gedrag transformeren naar gedrag wat voor je werkt, waar je oud mee kunt worden.

Het komt vaak voor dat mensen willen werken aan emoties en gedrag omdat ze er ziek van worden. In het holistische omgaan met mensen luister je niet alleen naar mensen maar kijk je ook naar wat het lichaam aangeeft. Kijk maar eens goed als iemand uit balans is, kun je dat aan het lichaam zien.