Regressie is herbeleven. Iemand die iets naars meegemaakt heeft, een traumatische gebeurtenis, herbeleefd dit heel vaak, zonder dat hij dit regressie zal noemen. Het herbeleven roept heel veel emoties op, terugkerende nare emoties die je veel liever uit de weg zou gaan. Mensen kunnen vreemd gedrag ontwikkelen om dat herbeleven uit de weg te gaan. Dit kost heel veel energie, mensen veranderen.

Dat wat je hebt meegemaakt kun je niet veranderen, maar hoe je erop reageert wel.

Om je trauma heen heb je een scala emoties opgebouwd. Die emoties heb je jezelf aangeleerd. Het werkelijke gevoel zit onder de emoties. Door aan het trauma te denken komen de emoties er automatisch bij. Emoties zijn lichamelijke reacties, die als ze vaak herhaalt zijn, geautomatiseerd zijn, zoals; zweten, trillen, hartkloppingen, hyperventilatie of zelfs compleet verstarren.

Stel je zou de emoties apart kunnen zetten en het trauma en het gevoel overhouden. Dan zou je bijvoorbeeld verdriet overhouden, zonder huilen, brok in de keel of vluchtgedrag. De gebeurtenis blijft, maar de emotionele lading verdwijnt.

Regressie kun je ook inzetten om herinneringen terug te krijgen.

Je herinneringen zijn opgeslagen, maar je kunt er niet altijd bewust bij. Je hebt een zwangerschap en geboorte meegemaakt, maar je hebt er geen bewuste herinneringen aan, maar onbewust wel. Het kan zijn dat het nodig is om te herleiden wanneer en waarom bepaalt gedrag is ontstaan. Doordat iemand in hypnose is, kun je terug in de tijd gaan en bij die onbewuste herinneringen komen.

Regressie en Inner-child therapie.

We hebben allemaal onze trauma’s en beschadigde innerlijke kinderen in ons leven ervaren. Een kind wat een trauma meemaakt en niet weet hoe ermee om te gaan, blijft hiermee rondlopen. Het blijft het machteloze gevoel en de vragen houden. Het slaat het verdriet op. We hebben innerlijke kinderen die heel verdrietig zijn, of boos of eenzaam, je kunt je allemaal emoties voorstellen. Door middel van regressie kun je als de persoon die je nu bent, het innerlijke kind troosten. Het is een heel mooie liefdevolle manier om trauma te verwerken.

Gedissocieerd of geassocieerde regressie.

Er zijn stromingen die regressie toepassen om  trauma geassocieerd te herbeleven, het idee is dat je daarmee emotionele verwerking op gang brengt. Ik geloof niet in die theorie, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen, het klopt voor mijn mij niet. Ik heb het gevoel dat je trauma opstapelt. Jij hebt het trauma ooit al eens meegemaakt. Zou je het nu herbeleven als de persoon die je nu bent, dan ga je voorbij aan dat wat de persoon aan levenservaring heeft opgebouwd en sta je toe dat ook in deze levensfase het trauma actueel blijft. Ook vind ik dat deze therapievorm voorbijgaat aan de stappen die je zelf al hebt gezet om te verbeteren.

Regressie wordt zeker wel toegepast in mijn praktijk, maar gedissocieerd.

Best veel zelfs, alleen niet geassocieerd, dus herbeleven, maar gedissocieerd, dus van afstand bekijken. Dan ook nog van afstand op een manier die jij kunt handelen. Soms kan het nodig zijn om van afstand te kijken wat er nu werkelijk gebeurt is.

Heel vaak wordt regressie toegepast samen met een innerchild techniek. Dan troost je het innerlijk kind wat geleden heeft onder het trauma. Ik heb heel mooie sessies meegemaakt die heel diepe helende impact hebben op de persoonlijke ontwikkeling.

Klik hier en maak een afspraak.