Er is een tijd geweest dat regressie toegepast werd om het trauma te herbeleven. Het idee was dat als je het trauma meerdere keren herbeleefde het trauma zou helen.

Ik geloof niet in die theorie, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen, het klopt voor mijn mij niet. Ik heb het gevoel dat je trauma opstapelt. Jij hebt het trauma ooit al eens meegemaakt, als kind of volwassene. Zou je het nu herbeleven als de persoon die je nu bent, dan ga je voorbij aan dat wat de persoon aan levenservaring heeft opgebouwd. Je hebt al stappen gezet om het trauma te helen. Bewust of onbewust.

Maar ook is herbeleven het trauma nogmaals beleven, dus trauma op trauma stapelen. Ik geloof heilig dat dit geen goed idee is. In mijn praktijk wordt het daarom ook niet gedaan.

Regressie wordt zeker wel toegepast in mijn praktijk!!

Best veel zelfs, alleen niet geassocieerd, dus herbeleven, maar gedissocieerd, dus van afstand bekijken. Dan ook nog van afstand op een manier die jij kunt handelen. Soms kan het nodig zijn om van afstand te kijken wat er nu werkelijk gebeurt is.

Heel vaak wordt regressie toegepast samen met een innerchild techniek. Dan troost je het innerlijk kind wat geleden heeft onder het trauma. Ik heb heel mooie sessies meegemaakt die heel diepe helende impact hebben op de persoonlijke ontwikkeling.