Systeemtherapie, familie opstellingen is een mooie therapievorm die je kunt inzetten om inzicht te krijgen in je leven, of om te kijken waar problemen ontstaan en waarom problemen ontstaan. Maar het kan ook heel mooi ingezet worden bij mensen die zich geblokkeerd voelen, miskent of niet gezien.

Systeemtherapie is heel krachtig.

Ik gebruik het regelmatig omdat het heel krachtig is. Mensen gaan altijd met nieuwe inzichten en energie naar huis. We leven allemaal in diverse systemen, ons geboorte gezin, familie, werk, sportclub, overal heb je een eigen rol een eigen plek in dat systeem.

Een goed stromend systeem is waar jij je gelukkig voelt.

Een goed functionerend systeem stroomt, geven en nemen is in balans en je voelt je op je plek. Je voelt je gelukkig en gesteund door de anderen. Heel vaak geven mensen aan dat ze juist niet goed in hun vel zitten, zich niet op hun plek voelen. Ook merk ik dat heel veel mensen de focus hebben op het verleden, in plaats van de toekomst. Met systemisch werk voel je dat je de energie kunt veranderen.

Mooie voorbeelden van systemisch werk.

Hoe, dat is heel lastig uit te leggen, dat mag je ervaren. Maar ik ben altijd onder de indruk van wat systemisch omgaan met problemen oplevert. Mensen die een systemische sessie meegemaakt hebben voelen de verandering. Ik heb iemand meegemaakt die inzicht kreeg in zijn burn-out en leerde op zijn lichaam te letten, hij had ervaren dat zijn lichaam duidelijk aangaf als er teveel stress was. Of het verhaal van een vrouw die zich schuldig voelde en daar gebukt onder ging. Die schuld heeft ze onderzocht en het bleek dat ze het mocht loslaten. Het verhaal van die jonge vrouw die gedrag had overgenomen van haar moeder. Haar narcistische moeder  die haar altijd afkraakte en klein maakte. Ze had dit ingeprent en maakte nu haar eigen leven en lichaam kapot. Ze heeft dat wat ze geleerd had van haar moeder in het systeem aan haar terug gegeven.

Je levenslijn bewandelen.

Je kunt ook systemisch op de levenslijn naar voren en achteruit stappen om bij een gevoel te komen. Ik heb iemand begeleid die een heel goede band had met zijn moeder. Maar nu die overleden was hij haar niet meer kon voelen. Hij is terug in de tijd op zoek gegaan naar de connectie met zijn moeder en vond het terug. Ook kun je terug in de tijd je talent terugvinden wat je was kwijt geraakt.

Ik gebruik deze therapievorm heel graag.

Omdat het heel veel inzichten geeft en concreet resultaat. Er verandert altijd iets.
Ik gebruik de informatie van zo’n sessie ook heel vaak voor een vervolg sessie bijvoorbeeld voor een hypnotherapie sessie. Het mooie is dat je met energie aan het werk bent. Energetische veranderingen zijn voor alle partijen subtiel merkbaar.

Leestip: De fontein. Van Els van Steijn.